Amerika’da Şirket Nasıl Kurulur?

Yatırım yapmak ve yeni iş alanlarına girmek isteyenler için Amerika fırsatlar ülkesi olarak görülebilir. Amerika’da şirket kurmak, uzman iş gücü potansiyelinin fazlalığı, şirket kurmak isteyenlere ve yeni girişimcilere devlet tarafından verilen destekler, vergi muafiyetleri, müşteri portföyünün genişliği gibi avantajlar bakımından cezbedici olabilmektedir.

Ülkemiz kanunları, vergi sistemi, bürokratik aşamaları gibi unsurların tamamen farklı olduğu bir ülke olan Amerika, yeni firma kurmak isteyenler için ilk başta korkutucu olabiliyor. Bundan dolayı Amerika’da firma kurmak isteyenlerin merak ettikleri birçok soru var. Amerika’da banka hesabı açmak için neler yapmak gerek? Amerika’da şirket kurmak için nerelerden izin almak gerek? Amerika’da hangi şirket türlerini kurabilirim? Gibi soruların ve daha fazlasının yanıtları için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Amerika’da Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenler?

Amerika’da şirket kurmak için her ülkede olduğu gibi uymanız gereken kuralları ve onaylatmanız gereken evraklar vardır. Bunları doğru bir şekilde doğru bir sıra ile yaptığınız takdirde herhangi bir yasal engel ile karşılaşmadan firmanızı sorunsuz bir şekilde kurabilirsiniz.

Amerika’da Şirket Kurmak İçin Atılacak Adımlar

Firmanızın İsmini belirleyin

Amerika’da firma kurmak istiyorsanız ilk adım firmanızın unvanına karar vermek olacaktır. Firmanıza isim koyarken, bu ismin farklı bir işletme veya şirket tarafından kullanılıp kullanılmadığını veya isim haklarının alınıp alınmadığını belirlemelisiniz. Bunu internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

Firma türünü seçin

Amerika’da yabancı yatırımcılar için üç adet firma türü belirlenmiştir. Bunlar: Anonim şirket (corporation), Limited Şirketi (LLC) ve şahıs şirketidir. Amerika’da kurulan şirketlerde her dönem şahıs şirketlerinin sayısı sürekli artmaktadır. Firma, sunduğu detaylı hizmeti ile sürecin en başından sonuna kadar sizlere yardımcı olarak şirketinizi hızlı bir şekilde kurmanıza yardımcı olacaktır.

Amerika'da Şirket Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi insanların bireysel kazançlarını vergilendirdikleri en basit şirket türüdür. Genellikle internet üzerinden e-ticaret yapanlar tarafından kullanılmaktadır. Limited şirketi ise iki veya daha fazla ortak tarafından kurulur. Ortaklar şirket üzerinden kısmi sorumluluğa sahiptir. Ortaklar şirketin alacakları, borçları gibi bazı mali durumlarından şahıs olarak sorumluluğa sahip değillerdir. Şirketin iflası durumunda, ortaklar en fazla şirkete yatırdıkları miktarı kaybederler.

Firmanızı hangi eyalette kuracağınıza karar verin

Bilindiği üzere Amerika eyaletlere ayrılmış bir ülkedir. Her eyaletin kendine göre kuralları ve yaptırımları bulunur. Bununla birlikte bu yaptırım ve kanunlar kuracağınız şirkette hangi avantaj ve dezavantajlara sahip olacağınızı belirler. Şirketin kurulacağı eyalet, vergi, yaşam standartları, kalifiye iş gücüne ulaşım, eyaletin şirket için desteği gibi birçok faktöre göre belirlenebilir.

Amerika’da hangi eyalette şirket kurmak daha avantajlı? Sorusuna yanıt arıyorsanız, öncelikle en bilindik eyalet olan Nevada’yı araştırabilirsiniz. Nevada, girişimciler için birçok verginin olmadığı, desteklerin daha fazla ve çeşitli olduğu ve deneyimli iş gücünün yüksek olduğu en iyi seçeneklerden birisidir. Bununla birlikte Nevada ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olan ve Tüm Amerika’daki şirketlerin yarısından fazlasının bulunduğu Delaware eyaleti de sizin için cazip olabilir.

Amerika’da şirket kurmak İçin şirketin yetkili İsmini belirlemelisiniz

Yeni bir şirket kurmayı düşünüyorsanız, önceki adımlarla birlikte bir şirket yetkilisi belirlemeniz gereklidir. Sanıldığının aksine şirket yetkilisi şirketin sahibi olmayabilir. İstenirse şirket yetkilisi olarak bir hukuk insanı veya bu amaçla kurulan organizasyon firmaları yetkili olarak gösterilebilir.

Şirket tescili

Ülkemizde de olduğu gibi Amerika’da şirket kurmak için tescil işlemi gerekir. Bu işlemi online olarak yapabilirsiniz. Bununla birlikte eyalet binasına bizzat başvurarak da tescil işlemi yaptırmanız mümkündür.

Amerika’da Banka Hesabı Açmak İçin Neler Gerekir?

Amerika’da banka hesabı açmak için hangi banka ile çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Amerika’da ikamet ediyorsanız şubeye giderek hesap açabilirsiniz. Amerika dışında yaşıyorsanız online olarak bankanın web sitesine girebilir ve hesap başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru sırasında banka politikalarına bağlı olarak bazı belgeler istenebilir.

Amerika’da yaşayacaksanız, banka hesabı açmak için adres beyanında bulunmanız gerekir. Bu beyan, adınıza kayıtlı herhangi bir fatura ya da çalıştığınız yerden, okuduğunuz okuldan ya da kiracıysanız ev sahibinizden alınan bir evrak ile yapılabilir.

Amerikan vatandaşlığı aldıysanız kimlik belgeniz gereklidir. Şayet yabancı uyruklu bir vatandaşsanız pasaportunuzu beyan etmelisiniz. Oturma izni alanların ise sosyal güvenlik numaraları ile başvurmaları istenir. Banka, hesap açtıktan sonra belirli bir miktar paranın hesaba aktarılmasını talep edecektir. Bu miktar daha sonra kişi tarafından çekilebilir.

Amerika’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Türkiye dışında bir ülkede şirket kurmak istiyorsanız, kesinlikle bunlar arasında en ideallerinden birisi Amerika’da şirket kurmak olabilir. Genel olarak Amerika’da şirket kurmanın avantajlarına bakacak olursak:

  • Amerika’da yeni kurulan firmalar, eyaletlerin yasalarına bağlı olarak, birçok destek, vergi indirimi hatta vergi muafiyetlerinden yararlanabilir
  • Yabancı yatırımcıların açtığı şirketlerle yerel yatırımcılar aynı hukuki çerçevede değerlendirilir ve yerel yatırımcıya herhangi bir imtiyaz tanınmaz.
  • Şirket kurmak için Amerika’ya gitmenize gerek yoktur. Şirket isminizi tescil ettirmek istediğinizde, tescil süresi birçok ülkeye göre çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.
  • Düşük faizli Banka kredileri, devlet teşvikleri gibi maddi imkanlarla şirketinizi büyütebilirsiniz. Bir limitet şirketi kurduysanız, kişisel olarak şirket iflasında veya borçlarından sorumlu tutulmaz ve kişisel maddi kaynaklarınız bu gibi durumlarda söz konusu edilmez.
  • Kalifiye iş gücüne ulaşmak çok daha kolaydır. Daha fazla potansiyel müşteriye sahip bir ülkedir. Dış ticaret hacmi büyük olduğu için ithalat ve ihracat fırsatlarından daha fazla yararlanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir