İngilizce Dil Seviyeleri: Sen Hangi Seviyedesin?
Diller insanlığın ortak iletişim aracıdır. Bizi hayvanlardan ayıran en büyük özelliklerimizden biri düşünebilmemiz ve konuşabilmemizdir. Hepimiz doğduğumuzda dili doğal bir şekilde ailemizden öğreniriz. Ancak daha sonra okul çağında geldiğimizde İngilizce, Almanca ve benzeri yabancı diller öğrenmeye başlarız ancak, ikinci bir yabancı dili öğrenmek de göründüğü kadar kolay değildir. Dili öğrenmek, “öğrendim ve bitti” denebilecek bir süreç değildir; dilin çeşitli öğrenme seviyeleri vardır ve bu seviyeler zamanla, dili duyarak ve konuşarak gelişmektedir. Doğal bir öğrenme süreci olmadığı için dili çalışmayı bıraktığımız anda unutmaya başlarız. Bu yazımızda dil öğrenmenin kaç tane seviyesi olduğundan bahsedeceğiz.
Dil öğrenme seviyeleri;
- Basic User (A1, A2): A1 (Beginner), A2 (Elementary) (Temel Seviye Kullanıcı)
- Independent User (B1, B2): B1 (Intermediate), B2 (Upper-Intermediate) (Orta Seviye Kullanıcı)
- Proficient User (C1, C2): C1 (Advanced), C2 (Proficiency) (İleri Seviye Kullanıcı)
Bu yazımızda sizlere dil öğrenme seviyeleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Hangi Dil Seviyesinde Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
İngilizce günümüzde en çok kullanılan yabancı dil olduğu için genellikle en çok tercih edilen dildir. İngilizce öğrenirken ise en zorlanılan konulardan biri seviye atlamaktır. A1 seviyesine başladığınızda “temel seviye kullanıcı” olursunuz ve en basit gramer kurallarını ve kendinizi tanıtmayı öğrenmeye başlarsınız. Daha sonra yavaş yavaş “present tense” ile cümleler kurabilmeye başlarsınız. Birinin dış görünüşünü, yaşını anlatabilecek hale gelirsiniz.
B1 ve B2 seviyelerinde konuşulan çoğu şeyi anlarsınız, gramer kurallarının hepsini bilirsiniz ancak bilmediğiniz çok kelime vardır ve kelime çalışmanız gerekmektedir. Duyduklarınızın çoğunu olmasa da yarısından fazlasını anlayabilirsiniz. Biriyle konuşmanız gerektiğinde akıcı konuşmasanız da iletişim kurabilirsiniz. C1 ve C2 ise en ileri seviyelerdir. Ana dili İngilizce olan bir kişiye “native speaker” denmektedir. En yüksek seviye de, o dil ana diliniz olsa bile C2 olarak belirlenmiştir.
İngilizce konuşurken yalnızca okuduklarınızı anlamak yeterli değildir. Aynı zamanda dinlediklerinizi de anlayıp, İngilizce düşünmeyi öğrenmeniz; yani konuşurken, iletişim kurarken Türkçe düşünüp İngilizceye çevirmemeniz esastır. Bunun için de iyi bir İngilizce seviyesine gelip o dilde düşünebilmeyi öğrenmeniz gereklidir. Bunu sık sık podcast’ ler, yayınlar, diziler izleyerek ve mümkünse İngilizce konuşarak halletmek mümkün olduğu gibi, eğitim alarak, dil kurslarına giderek de öğrenmek mümkündür. Akıcı konuşmak ve İngilizce düşünmek C1, C2 seviyelerine işaret etmektedir. Siz de akıcı düşünüp konuşabiliyorsanız ileri bir seviyeye gelmişsiniz demektir.
İngilizcedeki Dil Seviyeleri Nelerdir?
İngilizcede birçok dil seviyesi bulunmaktadır. Bu seviyelerde uzmanlaşmak ise zaman ve efor gerektirmektedir. İngilizce seviyeleri temel olarak;
- A1– Başlangıç (Beginner)
- A2- Temel (Elementary)
- B1- Orta seviye öncesi (Pre-Intermediate)
- B2- Orta seviye (Intermediate)
- C1- Orta seviyenin üstü (Upper-Indermediate)
- C2- İleri (Advanced)
olmak üzere altı seviyeden oluşur.
Günümüzde yabancı dil seviyelerini belirlemek için bir sürü test yapılmaktadır. Bu testlerin kendi aralarında eşdeğerlikleri vardır. İş mülakatlarında ya da yurtdışında bir üniversiteye başvururken bu İngilizce testlerinden geçip başarılı olmanız beklenmektedir, böylece İngilizce bildiğiniz resmi kurumlar tarafından tescillenir. İşte en popüler testlerin listesi şunlardır:
- TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
- IELTS (International English Language Testing System)
- TOEIC (Test of English for International Communication)
- PEARSON ACADEMIC
- CAMBRIDGE ÜNİVERSİTESİ SINAVI
- GRE “Graduate Record Examination”
- GMAT “Graduate Management Admission Test”
- SAT “Scholastic Aptitude Test”
- LSAT “Law School Admission Test”
- MCAT “Medical College Admission Test”
- USMLE “United States Medical Licensing Examination”
- TBLTS The Business Language Testing Service”
- PTS “Pearson Test of English”
- CPE “Certificate of Proficiency in English”
- CELTA “Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages”
- DELTA “Diploma in Teaching English to Adults Speakers of Other Languages”
- TESOL “Teaching English to Speakers of Other Languages”
- Erasmus SINAVI
- YDS (Yabancı Dil Sınavı)
Yabancı Dil Eğitimi Hakkında Akademik Kaynaklar Nelerdir?
Yabancı dil eğitimi hakkında akademik bilgilere ulaşmak için internette binlerce kaynak bulunmaktadır. Eğer öğretmenseniz veya öğretmen olmayı düşünen biriyseniz yabancı dil eğitimi hakkında kaynak taraması yapmanız ve önünüzdeki bilgilerle yetinmemeniz çok önemlidir. Böylece dili en iyi şekilde ileride öğrencilerinize öğretebilirsiniz. Aşağıda, yabancı dil eğitimi hakkında akademik kaynaklar sizin için listelenmiştir:
- “Learning Another Language Through Actions” by James J. Asher
- “TEFL Flashcard Games for Young Learners” by Chris Morton
- “The Practice of English Language Teaching” by Jeremy Harmer
- “Easy TEFL Guide to Teaching English as a Foreign Language” by T.S. Seifert
- “Reading English News on the Internet: A Guide to Connectors, Verbs, Expressions and Vocabulary for the ESL Student” by David Peterson
- “Intermediate Communication Games” by Jill Hadfield