Uzunluk Birimleri Tablosu ve Sıralamaları
Uzunluk birimleri, tamamen evrensel olan ve farklı şekilde sıralanan bir sistemdir. Sistem Dünya üzerinde her yerde standarttır ve hiçbir şekilde değiştirilemez. 7 temel birimi olan yapı da bazen sıralamalar karıştırılarak unutulabiliyor. Oldukça değişik bir şekilde sıralanan ve belirli bir tablosu olan uzunluk birimlerini bu yazımızda inceleyerek açıklayacağız. Hadi başlayalım!
İlginizi Çekebilir: Klavyede ( M² ) Metrekare İşareti Nasıl Yapılır?
Uzunluk birimleri, Uluslararası Birimler Sistemi ile birlikte gün yüzüne çıkmıştır. Metrik sisteminin çağdaş hali olan bu yapı, Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde kabul edilmiş bir ölçü sistemidir. Ölçü sistemi içerisinde 7 adet temel birim vardır ve her biri birbirini belirli doğrultularda takip eder.
Uzunluk Birimleri Sıralaması Tablosu
Uzunluk Birimleri Büyükten Küçüğe Sıralama:
- Kilometre(Kısaltma: km)
- Hektometre(Kısaltma: hm)
- Dekametre(Kısaltma: dam)
- Metre(Kısaltma: m)
- Desimetre(Kısaltma: dm)
- Santimetre(Kısaltma: cm)
- Milimetre(Kısaltma: mm)
Uzunluk Birimleri Küçükten Büyüğe Sıralama:
- Milimetre(Kısaltma: mm)
- Santimetre(Kısaltma: cm)
- Desimetre(Kısaltma: dm)
- Metre(Kısaltma: m)
- Dekametre(Kısaltma: dam)
- Hektometre(Kısaltma: hm)
- Kilometre(Kısaltma: km)
Uzunluk Birimlerini Birbirine Çevirme
Uzunluk, bir cismi ifade ederken kullandığımız büyüklüklerden bir tanesidir. Yükseklik, boy veya en şeklinde de ifade edilebilen ölçü, özellikle farklı alanlarda daha değişik şekilde kullanılabiliyor. Temel birimlerin birbirine ayrıldığı bu noktada bazı kişiler uzunlukları birbirine çevirme işlemini karıştırabilmektedir. Burada öncelikle birimlerin sıralamasını, devamında nasıl yapıldığını öğrenelim.
- Metre (m)
- Kilometre (km)
- Milimetre (mm)
- Santimetre (cm)
Birimlerin sıralaması bu şekilde yapılmaktadır. Ölçülerin her biri kendi içerisine ayrılarak belirli şekilde birbirlerine karşı gelirler. Örneğin 1 cm = 10 mm’ye denk gelirken 1 m = 100 cm olmaktadır. Bu noktadan yola çıkarak 1 km’nin de 1000 m olduğunu anlayabilirsiniz. Büyükten küçüğe dönüştürme yaparken değerin sağ tarafına bir sıfır ekliyoruz. Kısa bir ifadeyle değeri 10 ile çarparak sonuca erişmekteyiz. Bunun yanında tam tersi olan küçükten büyüğe dönüştürmede ise değerin sağ tarafından bir tane sıfır atıyoruz. Oldukça kolay olan bu işlemleri pratiğe dökerek daha kolay öğrenebilirsiniz!
Çevirme örnekleri:
- 1 milimetre = 0,1 santimetre = 0,01 desimetre
- 1000 metre = 1 kilometre = 100,00 santimetre
- 0,01 desimetre = 0,001 metre = 0,0001 dekametre
- 10.000 desimetre = 100 .000 santimetre = 1.000.000 milimetre