Eski Telefon Güncellemesi Nasıl Geri Getirilir? (Android ve iOS)

Düzenli olarak gelen telefon güncellemeleri güvenliğin iyileştirilmesi, daha verimli performans veya yeni özelliklerin kullanımı gibi amaçlarla üretilir. Yeni güncellemeler birçok kişinin yeni sürüme geçmesine neden olsa da kullanıcılar taleplerine göre eski sürümü kullanmaya da devam edebilirler. Ancak güncellenmiş bir sürümü eski bir sürüme geri döndürmek her zaman kolay adımlardan oluşmayabiliyor. Bu nedenle bugünkü yazımızda “Eski Telefon Güncellemesi Nasıl Getirilir?” konusuna değinerek sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Hadi gelin başlayalım!

İlginizi Çekebilir: WhatsApp Ses Kaydı İndirme | Kolay Yöntem

Eski sürüme dönmek belirli yollar izleyerek mümkün olsa da bazen eski telefon güncellemesi getirme verimli sonuçlar üretmeyebilmektedir. Çünkü eski sürümde yeni sürümde güvenli hale getirilmiş bir güvenlik açığı veya yeni uygulamaların çalışmamasına neden olan eski yazılımlar olabilir.

Birçok uygulamanın veya işletim sisteminin yeni sürümünde büyük değişiklikler olmayabilmektedir. Bu durumda eski sürümü getirme işleminde birkaç ufak değişiklikten başka bir kaybınız olmayabilir. Ancak güvenlik açığı gibi tehditlere karşı önemli düzenlemeler yapıldıysa veya popüler uygulamaların güncel versiyonları için eski sürüm yeterli gelmiyorsa bu işlemden verim alamayabilirsiniz.

Eski telefon güncellemesi getirme işlemi telefonun model ve işletim sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Android cihazlarda eski sürüme dönmek için birkaç farklı yol izlenirken iOS işletim sisteminde eski sürüme geçme bazen desteklenmeyebiliyor. Eski sürüme dönmek için farklı programlar veya Custom ROM’ları kullanabilirsiniz. iOS için Jailbreak gibi işlemlerden yararlanabilirsiniz. Bu tarz işlemler cihazınıza zarar vererek garanti kapsamını sonlandırabilir veya cihazınızı kullanılamaz hale getirebilir. Bu nedenle eski sürümü geri getirme işlemlerini yaparken dikkatli olmanız ve iyi bir araştırma yapmanızı öneriyoruz.

Android Cihazlarda Eski Telefon Güncellemesine Dönme

Android cihazlarda eski telefon güncellemesi sürümüne dönmek için mümkün olan birkaç adım mevcuttur. Bunlardan ilki Android cihazınızın basit bir özelliğidir. Bazı Android cihazlarda yeni güncellemelerden sonra eski sürüme dönmek için özel bir ayar bulunur. Bu ayara göre yeni güncellemeden sonra belirli bir süre içinde eski sürüme dönebilirsiniz. Bunun için telefonunuzun Ayarlar bölümünden “Sistem Güncelleme” kısmına ulaşarak eski sürüme dönme özelliğinin olup olmadığını kontrol edin eğer böyle bir özellik varsa bu işlemle Android cihazınızı eski sürüme kolaylıkla döndürebilirsiniz.

Eski Telefon Güncellemesi Nasıl Geri Getirilir? (Android ve iOS)

Android firmalarının bazıları güncellemelerin eski haline dönmesi için belirli yazılımlarda üretmektedir. Cihazınızın marka üreticisi eski sürümlere dönmek için bir yazılıma sahipse bunu firmanın resmi kaynaklarından araştırabilirsiniz. Böyle bir araç veya uygulama varsa belirlenen talimatları dikkatli şekilde izleyerek eski sürüme geri dönmeniz mümkün. Bu yöntem özellikle daha güvenilir olacağı için şiddetle tavsiye ediyoruz.

Eski telefon güncellemesi getirme işlemi cihazda yardımcı herhangi bir araç veya cihaz markası tarafından sağlanan bir destek değilse bu işlemler yazılımsal olarak yetkinlik gerektirebilir. Custom ROM gibi üçüncü taraf yazılımlarla bu işlemler yapılabilse de bu yazılımların güvenilir kaynaklar tarafından üretildiğine emin olmanız gerekir.

Android Cihazlarda Eski Sürüme Geri Dönmek İçin Neler Gerekli?

Cihazı eski sürüme geri döndürmek için köklü işlemler yapılacağından öncelikle cihazınızda kurtarmak istediğiniz tüm dosyaların yedeklemesini alın. Geri dönme işlemleri için ilk olarak geri dönmek istediğiniz sürümün orijinal dosyasını bulun. Bunun için cihaz markasının sitesinden cihazın fabrika ayarlarındaki sürümüne de ulaşabilirsiniz.

İşlemler için kullanacağınız SDK Platform araçlarını indirin. Cihazınıza uygun USB Driver’larını indirdikten sonra bir de USB kablosuna ihtiyacınız olacak. Kabloyla aktarım işlemlerinde sorun olmaması için mutlaka orijinal bir USB kablosu edinin.

Android Cihazlarda Sürüm Düşürme İşlemleri

Eski telefon güncellemesi getirme işlemi için ilk olarak USB hata ayıklamayı etkinleştirin. Bunun için cihazın Ayarlar bölümünden önce ‘Bu cihaz hakkında’ ya, daha sonra ‘Hakkında’ kısmına gidin. Geliştirici seçenekleri alanına ulaşmak için ‘Yapı Numarası’ veya ‘Derleme Numarası’ yazan yere ‘Artık geliştiricisiniz’ uyarısı gelene kadar arka arkaya basın. Yedi veya sekizinci tıklamanızda aktif hale gelecektir. Bu işlemden sonra Ayarlar menüsünden Geliştirici Seçeneklerine tıklayarak ‘USB Hata Ayıklama’yı etkinleştirin.

Sonraki adımda telefonunuzu orijinal kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın. İşlemler için indirdiğiniz SDK Platform Tools klasörünün bulunduğu konuma giderek eski sürüm için indirdiğiniz Android Image dosyasını bu klasöre kopyalayın. Klasörün içinde boş bir alanda Shift + sağ tık yaparak çıkan seçeneklerden PowerShell penceresini burada açın komutunu seçin. Açılan PowerShell penceresine ‘adb reboot bootloader’ komutunu girin. Bu adımla telefonunuzu Fastboot moduna alacaksınız.

Eski telefon güncellemesi getirme işleminde sonraki adımda Bootloader kilidini açmanız gerekir. Bootloader kilidini açmadan sürüm düşürme işlemlerini gerçekleştiremezsiniz. Bu işlem her cihazda farklı olacağı için telefonunuzun modeline uygun olan Bootloader dosyalarını internet üzerinden araştırma yaparak bulun ve verilen adımları izleyin.

Bootloader kilidini açtıktan sonra daha önceden açılan PowerShell penceresine aşağıdaki komutları girin:

  • fastboot flash bootloader [bootloader file name].img
  • fastboot reboot-bootloader
  • fastboot flash radio [radio file name].img
  • fastboot reboot-bootloader
  • fastboot flash -w update [image file name].zip

Adımlarda herhangi bir hata almadığınızda ve doğru şekilde uygulandığında Android cihazınızı eski sürüme düşürme işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız.

iOS Sürüm Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

iOS cihazlarda sürüm düşürme işlemlerinde kontrol etmeniz gereken ilk nokta kullandığınız sürümün önceki sürümlere düşürülüp düşürülmeyeceğidir. Çünkü eski telefon güncellemesi getirme iOS cihazlarda genellikle yapılabilen bir işlem değildir. Bu kontrolden olumlu sonuç alıyorsanız kaybetmek istemediğiniz tüm verileri yedekleyin. Bunun için iCloud veya iTunes’i kullanabilirsiniz.

Eski Telefon Güncellemesi Nasıl Geri Getirilir? (Android ve iOS)

Yedeklemeden sonra dönmek istediğiniz sürümün IPSW dosyasını indirin. Bu dosyanın cihazınızla uyumlu olup olmadığını kontrol edin ve dosyası Apple’ın resmi web sitesinden veya güvenilir geliştirmeler yapan iOS forumlarından edinebilirsiniz. iOS cihazlarda eski telefon güncellemesi için daha detaylı adımlarda mevcuttur. Bunlar arasında;

Geri dönme için cihazın şarjını en az yüzde 50 olacak şekilde doldurun. Cihazı bilgisayara bağladıktan sonra iTunes aracılığıyla kurtarma modunu aktif hale getirin. iTunes’in cihazı tanıma işlemi tamamlandıktan sonra Windows bilgisayarlarda Shift, Mac bilgisayarlarda Option tuşuna basılı tutarken ‘Geri Yükle’ seçeneğine tıklayınız. İndirdiğiniz IPSW dosyasını seçtikten sonra geri yükleme işlemini başlatın. İşlem tamamlandıktan sonra cihazınız eski sürüme geçmiş olacaktır.

Bu işlemlerde cihazdaki veriler silineceği için mutlaka yedekleme adımını atlamayın. Apple eski sürümlere geçmeyi desteklemediği için kullanacağınız sürümün iOS tarafından destekleniyor olduğundan emin olunuz.

Okumaya Devam Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir