Telefon Numarasından Konum Nasıl Bulunur?

GPS teknolojisinin gelişmesiyle beraber dijital alanda konum bilgilerinin elde edilmesi günümüzde bir hayli kolay hale geldi. Adres bulma ve sipariş takibi gibi hizmet alanlarında aktif olarak kullanılan GPS, telefon numarasından konum bulma teknolojisinin de gelişmesine katkıda bulundu. Bu teknolojiye göre kişiye ait telefon numarası kullanılarak kişinin nerede olduğu tespit edilebiliyor.

İlginizi Çekebilir: Kodsuz WhatsApp Mesaj Okuma Yöntemleri 2024

GPS teknolojisi Dünya ve yakın çevresindeki GPS alıcılarına en az dört GPS uydusunu algılayabilmeleri şartıyla küresel uydu ve navigasyon sistemlerinin coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan teknolojilerinden biridir. Uyduların radyo sinyaline benzer yaydıkları sinyalleri algılayan yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri mekanizma içinde yorumlayarak konum bilgisi oluştururlar.

Telefonlara kurulan GPS özelliği sayesinde nokta atışı olarak telefonun konumu tespit edilebilir. Telefonun bulunduğu konumu harita üzerinden tespit eden teknoloji konumu bulabilmek için GPS teknolojisini kullanır. Kullanıcılar konum bilgisine ulaşmak istediğinde GPS uygulamalarını veya bu alanda hizmet veren web sitelerini kullanabilir. Bu zamanlarda oldukça merak edilen konulardan bir tanesi de “Telefon Numarasından Konum Nasıl Bulunur?” sorusudur. İnsanların oldukça ilgilendiği bu konuyu bugünkü yazımızda detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Gelin yakından incelemeye başlayalım!

Telefon Numarasından Konum Bulma Nasıl Yapılır?

Telefon numarasından konum bulmak için kullanılan uygulama ya da program hedef telefondaki hücresel veri kaynağı, GPS, Wi-Fi veya Bluetooth gibi teknolojileri kullanır. Telefon numarasıyla konum bulma işlemleri bu teknolojilere ek olarak arama motorlarının gelişmiş veri tabanı ağından da yararlanabilir. Arama motorları kullanılarak telefon numarasıyla konum bulma işlemlerinde uygulama LinkedIn, Instagram veya Facebook gibi sosyal paylaşım platformlarında belirtilen numaralarla eşleşme sağlayarak konum bilgisine ulaşmayı sağlar.

Telefon Numarasından Konum Nasıl Bulunur?
Telefon Numarasından Konum Nasıl Bulunur?

Ücretsiz olarak sağlanan konum bulma servisleri cep telefonundan gelen sinyalleri algılayarak coğrafi alan taraması yapar. İşlem sırasında telefon numarasından alınan alan kodu (NPA) ve ön ek (NXX) enlem ve boylam koordinatlarıyla eşleştirilir. Başka telefonlara ait konum bilgileri ise konum paylaşımı veya konum izleme uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirilir.

Sadece Telefon Numarası İle Konum Nasıl Bulunur?

Başka birinin telefon numarasıyla rızası olmadan konumunu bulma yasal bir durum olmadığı için yalnızca numara bilgisiyle uygulamalar kullanılarak bir kişinin konumunu tespit etmek çok kolay değildir. Telefon numarasından konum bulma amaçlı hizmet veren uygulamalar olsa da kişinin konumunun tespit edilebilmesi için, konum tespiti yapılmak istenen kişinin telefonunda konum izleme uygulamasının aktifleştirilmesi gerekir. Uygulama kullanmadan alan kodu veya ters arama servisleriyle de konum bilgisi elde edilmeye çalışılsa da bu yöntemler kesin bir adres bilgisi sağlamayacaktır.

Telefon numarası ve cihaz özellikleri kullanılarak konum bilgisine ulaşmak için kullanılan yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • GPS ile Konum Bulma: GPS (Global Positioning System) özelliği cihazda aktifleştirildiği zaman cihaz konumunun sinyallerini algılayabilen GPS alıcısı sayesinde cihazın harita üzerindeki konumu tespit edilebilir.
  • Wi-Fi ile Konum Bulma: Genel olarak iki evreden oluşan Wi-Fi tabanlı konum bulma sistemlerinde kullanıcıdan alınan sinyaller toplanarak bu sinyallerin RSS değerleri belirlenir. Sonraki adımda ise veri tabanı kayıtlarından karşılaştırma yapılarak konum bilgisi elde edilebilir. Telefona yakın konumda bulunan tüm Wi-Fi ağları kullanılarak konum tespiti yapılmaya çalışılır.
  • Ağ Konumu ile Konum Bulma: Bu teknolojide telefonun bağlı olduğu ağa bağlı olan tüm cihazların konum bilgilerine erişim sağlamaya çalışılır. Diğer cihazlardan konum bilgisine ulaşılabilirse istenilen telefon numarasına ait konum bilgisi de yaklaşık bir adres olarak tespit edilebilir.
  • İşaret Konumu ile Konum Bulma: İşaret konumu ile konum bilgisine ulaşılmak istenen telefona yakın tüm telefonlardan alınan sinyaller tespit edilmeye çalışılır. Bu cihazlardan elde edilen konum bilgisine göre yaklaşık bir adres bilgisine ulaşılabilir.

Telefon Numarası İle Konum Bulma Uygulamaları

Telefon numarasından konum bulma işlemleri için GPS özelliği ile konum bulmayı sağlayan uygulamaları tercih edebilirsiniz.

Telefon Numarasından Konum Nasıl Bulunur?

  • GPS Phone Tracker: Uygulama aracılığıyla konum bilgisine ulaşmak için uygulamanın konumuna ulaşmak istediğiniz kişinin telefonunda yüklü olması gerekir. Uygulamanın pratik arayüzü sayesinde anlık konum takibi yapabilir, takip ettiğiniz kişilere mesaj gönderebilirsiniz. Uygulama ücretli olmakla birlikte yedi günlük ücretsiz deneme sürümüne sahip.
  • Who’s Where: Telefon numarasından konum bulmak için yapılan uygulama, yerli yazılımcılar tarafından geliştirilmiş olup takip edilen cihazın bulunduğu konuma gidiş rotası çizme, acil durum sinyali ve kullanıcıya özel kod gibi gelişmiş güvenlik sistemlerine sahiptir. Uygulamada takip edilen kişiler tek ekranda gösterilmekle birlikte belirlenen alan dışına çıkıldığında bildirim gönderilmektedir.
  • Phone Tracker by Number: Takip edilen cihazın geçmiş konum bilgilerine ulaşma, konum değiştiğinde bildirim alma ve ücretsiz versiyon gibi özelliklere sahip olan uygulama birden fazla cihazın takip edilme özelliğine de sahip.

Takip uygulamalarından farklı olarak yalnızca numaradan konum bilgisine ulaşmak için Scannero.io veya GEOFinder.mobi gibi web uygulamalarını da tercih edebilirsiniz. Bu sitelerde herhangi bir uygulama kurulumu gerekmemekle birlikte ters arama ve dünya çapında arama gibi özelliklerle abonelik satın alarak telefon numarasından konum bilgisi elde edebilirsiniz.

GEOFinder tüm markalara ait telefonlarda yapılandırma yöntemiyle çalışarak alıcıya mesaj göndermenizi de sağlar. Sınırsız coğrafi konum özelliği ve tam koordinatlarla konum bulma hizmetiyle web sitesini ziyaret ederek kullanmaya başlayabilirsiniz. Çalışanlar veya aile üyelerinin konum bilgilerine ulaşmak için en çok kullanılan uygulamalardan biri olan Scannero ise ücretsiz olarak kullanılabilir.

Cihazımı Bul Servisi İle Konum Bulma

Google uygulamalarından biri olan Cihazımı Bul Servisi konum bilgisini cep telefonu numarasıyla sağlar. Uygulama yalnızca Android cihazlarda kullanılmakla birlikte uygulama sayesinde kaybolan veya çalınan telefonunuzu bulabilirsiniz. Kayıp veya çalınan telefonların konum bilgisine ulaşmak için tasarlanan uygulama kesin doğrulukta adres bilgisi de sağlayabilir.

Cihazımı Bul Servisi ile telefon numarasından konum bulmak için:

  • Hedef cihaza uygulamayı yükleyin.
  • Uygulamayı açarak konum izleme seçeneğini aktif hale getirin.
  • Telefonda tarayıcı üzerinden FindMyDevice adresli web sitesine gidin.
  • Konum bilgilerine ulaşmak için arama kutusuna Gmail adresi girin.
  • Bu yöntem kullanılarak telefonlar açık olduğu ve Wi-Fi’ya bağlı veya mobil veri açık olduğu sürece hedef cihazın konum bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Telefon numarası kullanılarak birçok kişinin konum bilgisine ulaşma gizliliği ihlal eden işlemlerden biri olduğu için herhangi bir numaraya ait konum bilgisine ulaşmak kolay bir işlem değildir. GPS özelliği kullanılan uygulamaların kişi izni dahilinde olan konum bilgisine ulaşma işlemlerini kullanabileceğiniz gibi ücretli hizmet sağlayan konum bulma uygulamalarını da kullanabilirsiniz.

Google Haritalar İle Telefon Numarasıyla Konum Bulma Yöntemi

Google Haritalar ile hedef telefon numarasından konum bilgisine ulaşmak için konumunu öğrenmek istediğiniz kişinin Google hesabından işlemler yapmanız gerekir. Google Haritalar web tabanlı konum izleyicisi olup GPS sayesinde 24 saat boyunca aktif konum bilgisine ulaşmayı sağlar. Herhangi bir uygulamaya gerek kalmadan yalnızca Google hesabı üzerinden kullanılan Google Haritalar sayesinde konum bilgisine aktif ve ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:

  • İlk olarak G-mail hesabınızı hedef cihazın Google kişilerine ekleyerek kaydedin.
  • Google Haritalar uygulamasını açın ve giriş yapılmadıysa hedef cihaz sahibinin Google hesap bilgileriyle uygulamaya giriş yapın.
  • Uygulamada sağ üst köşede yer alan profil simgesine dokunun.
  • ‘Konum Paylaşımı’ seçeneğini işaretleyin.
  • Bir saat ya da ‘Siz Bunu Kapatana Kadar’ seçeneklerinden hangisi size uygunsa işaretleyin.
  • Kendi hesabınızı paylaşım listesine ekleyin.

Bu yöntemle hedef cihazın konum bilgilerine kişi paylaşım iznini durdurana kadar ulaşabilirsiniz.

Okumaya Devam Edin: 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir